Подслон – София

Тук ще посочим някои места първо в столицата, след това и в други градове, където можете да намерите подслон, ако сте в работоспособна възраст, жител сте на града, с постоянно жителство и имате навършени 18 години.

1.

Първото място, в което можете да бъдете настанени е Център за временно настаняване „Свети Димитър“ – ж.к. Люлин, бл. 464, вх. А, тел: 02/ 925 07 27, 02/ 827 43 30, 02/ 827 41 53

 


 

 

 

 

 

 

 

Директор: Надка Андонова

Можете да бъдете настанен за сравнително дълъг период от време, като единственото условие е да сте родом от София. Там пребивават много лица без родители( сираци ),но има и други със сходна съдба.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

2.

Към момента в сградата на ЦВН „Захарна фабрика“ се извършва цялостен ремонт и се очаква да бъде преустроено!!!

На второ място ще посочим Центърът за временно настаняване ( ЦВН) в жк Захарна фабрика блок 51 (срещу община Илинден ) ,тел: 02/ 822 08 88. Сградата е на 4 етажа. Вътре разполагате с обща кухня , обща тоалетна и баня. Ще бъдете настанен с поне още един човек в стая. Условията не са цветущи,но пак не сте на улицата.

Трябва да отбележим, че сградата е доста амортизирана, и поради немарливост в центъра има наличие на дървеници и хлебарки… Това е дългогодишен проблем, но е поради неспазване минимални хигиенни условия от настанените в центъра, така и недостатъчните инструменти в ръцете на управата на центъра.

Карта на мястото:

3.

Следващото  място което посочваме е Центъра за временно настаняване на бездомни хора ( ЦВНБХ) в жк Красна поляна. Адресът е ж.к. Красна поляна, ул. Ришки проход № 2, тел: 02/ 920 18 07.

 

Намира се в района на бившите виетнамски общежития, които сега са обитавани от ромски семейства. Сградата е двуетажна, обградена с ограда- с цел да не влизат произволно лица. Вътре , след като ви настанят разполагате стая, която ще делите с още някого, ако сте сам. Отново имате баня и тоалетна,но този път е в стаята ви. Имате достъп до общо кухненско помещение, телевизионна стая. Като цяло, ако не беше в ромската махала, както и настанените вътре в центъра не бяха от същата махала , е доста добре устроен.

Приблизителна карта на мястото:

3.(А)

Съществува и Кризисен център за бездомни лица в жк Захарна фабрика бл. 48А, в сградата на старческия дом, намиращ се там.

 

Вътре предоставят вечеря и закуска, разполагате и с обща баня и хигиенни условия.

За да постъпите трябва да представите отризателен кръвен тест!

Карта на мястото:


3.(Б)

Освен това, на последния етаж там се намира Център за Социална Рехабилитация и Интеграция ( ЦСРИ ) за деца и майки.

Центърът разполага със социални работници, логопед и психолог.

Те подпомагат социализацията, адаптацията. както и образователно/социална подкрепа.( дрехи, храна , лекарства, учебни материали и педагог)

Работно време: Понеделник-Петък от 9 до 17 часа

Организацията работи със и чрез отдел „Закрила на детето“

 

 

4.

Има и опция за малолетни и непълнолетни: това е Социално-младежки център ( СМЦ ) „Св. Константин“, още познат като Конкордия, на името на най-големия им спонсор. Това е чуждестранна католическа институция, чиято цел е да подпомага на младежи,попаднали на улицата. Вътре им подсугуряват закуска, обяд и вечеря. Освен това стимулират образованието им, подпомагат младежите с учебници, учебни пособия, та дори подсигуряват учители, които да подпомагат учащите с приготвянето на домашните упражнения, както и да заучат материала. Вътре са настанени сираци или деца,родителите на които не могат да осигурят минимални условия за живот. Адрес: София | ул. „Павлина Унуфриева” №4, тел.0879060477

Карта на мястото: